UMMU ANAS

Jalan-jalan yang kulalui...

BERTINDAKLAH!

Khusus buat Pemuda-pemudi Harapan!

Setiap hari yang baru datang mengunjungi hidup kalian,
fikirkanlah sebaik-baik langkah yang wajar kalian ambil demi membina masa depan yang diredai-Nya...Pemuda-pemudi Harapan!

Sedarilah!


Imam Al-Ghazali ada memberi nasihat dan wasiat kepada golongan remaja.
“Ada tiga perkara yang apabila diberikan kepada pemuda sesungguhnya dia telah memperoleh kebaikan dunia dan akhirat, iaitu:

• hati yang sentiasa bersyukur

• lisan yang berzikir

• jasad yang sentiasa sabar


Dengan itu juga kita akan mampu memenuhi tawaran istimewa selaku muttaqin yang melaksanakan perjanjian menyerukan kebenaran kepada semesta alam. Semestinya untuk itu kita sentiasa mewarnai corak hidup kita berpandukan pesanan khusus untuk barisan muda daripada Hassan Al-Basri iaitu:

1. Mulakan harimu dengan ceria dan penuhkan dengan aktiviti mendekatkan diri kepada Allah dan mencintai Rasulullah. Juga mendampingi dan belajar daripada orang alim dan soleh.

2. Jangan biarkan diri terjerumus kepada perbuatan buruk yang merencatkan fungsi akal fikiran yang muda lagi bersih.

3. Jangan berlebih-lebihan dalam senda gurau dan bersantai kerana akan melalaikan tanggungjawab kepada Allah.

4. Sibukkan dirimu dengan aktiviti yang menumbuhkan akal, kecergasan dan menguatkan iman. Nescaya akan memetik kecemerlangan di hari tua dan kejayaan di akhirat.

5. Banyakkan membaca sirah Rasulullah SAW dan sejarah orang-orang soleh untuk mencontohi bagaimana mereka melalui hari-hari dalam kehidupan semenjak kanak-kanak, remaja dan tua. Jadikan ia sebagai panduan agar tersenarai sebagai anak muda soleh yang diredhai Allah.

wallahu'alam.