UMMU ANAS

Jalan-jalan yang kulalui...

KOREKSI DIRI

Pemuda-pemudi Islam yang dikasihi kerana Allah!


Sentiasalah memperkemas iman dan taqwa supaya rasa malu dan takut dapat mengawal jiwa. Serentak qalbu bersih daripada sebarang keingkaran. Qalbu yang suci bersih akan sentiasa merasa malu untuk bertindak di luar batasan Islam. Sama ada terang-terangan maupun tersembunyi. Malu terhadap Allah mengatasi malu kepada manusia. Dengan itu akan mudah memelihara diri daripada desakan nafsu dan bisikan syaitan.

Ulamak Fathi Yakan dalam menghuraikan tatacara memelihara diri dari godaan syaitan dan nafsu, menggariskan 10 dasar muhasabah harian:

· Qiyamullail – membina kekuatan luar biasa.

· Solat subuh berjemaah – beroleh jaminan perlindungan dari Allah.

· Tadabbur dan berwirid dengan al-quran hingga berlinang air mata.

· Pastikan sumber makanan dan rezeki yang diperoleh dari sumber yang jelas dan halal. Tujuan makan dan minum untuk mendapat tenaga beribadah.

· Bersihkan diri dari sifat malas, Islam tidak suka pengangguran. Bersihkan rezeki yang diperoleh dengan infaq dan sedekah.

· Sewaktu berada di khalayak, kawallah pandangan supaya tidak tergoda atau menggoda. Juga tidak terdorong kepada perkara syubhah.

· Setiap tingkah-laku mesti dikuasai akhlak Islam. Sebaiknya menjadi contoh yang membawa kebaikan kepada manusia lain.

· Setiap saat dan sepanjang hayat digunakan untuk menuntut dan menambah ilmu bermanfaat.

· Bulatkan tekad untuk sentiasa menjalani kehidupan Islam serta sentiasa mengutamakan kepentingan Islam.

· Ingati juga hak jasad: kesihatan dan ketangkasan fizikal mesti dijaga. Makan dan minum secara sederhana, juga elakkan dari aktiviti dan kerja yang terlalu meletihkan.

Begitulah anak-anakku,
Hakikatnya, muhasabah diri mesti berlangsung setiap saat dalam denyutan nadi kita. Tidak hanya pada waktu-waktu tertentu sahaja. Dengannya jiwa kita bebas dari belenggu yang mematikan semangat dan merosakkan qalbu. Nantinya jelas terpancar dalam raut wajah dan tindakan tanda-tanda hati suci bersih.


KASIHNYA HANYA UNTUK ISLAM

Ummu Sulaim binti Milhan juga dikenali sebagai Ar-Rumaishaa’. Beliau merupakan wanita solehah yang telah banyak meninggalkan contoh ikutan kepada seluruh wanita Islam sehingga ke hari ini. Satu contoh unggul dalam kehidupan rumahtangga Muslim dan kegigihan menyertai perjuangan Rasulullah. Beliaulah ibu kepada Anas bin Malik.

Sebelum memeluk Islam, beliau telah berkahwin dengan Malik bin An Nadhr, bapa Anas bin Malik. Ummu Sulaim telah memeluk Islam bersama-sama kaumnya. Sedangkan suaminya Malik bin An Nadhr enggan memeluk Islam. Ketika itu Anas bin Malik masih kecil dan baru saja berlajar bertutur, namun telah boleh melafazkan kalimah syahadah.

Keengganan suaminya memeluk Islam dan mengambil keputusan meninggalkan Ummu Sulaim membesarkan Anas bin Malik sendirian tidak mematahkan semangatnya. Ummu Sulaim cekal membuktikan cinta kasihnya hanya untuk Islam. Beliau lebih mencintai kehidupan di jalan kebenaran Islam. Dia berazam tidak berkahwin lagi selagi anaknya belum dewasa dan menumpukan sepenuh masa mendidik Anas bin Malik menjadi seorang yang bertakwa dan berilmu. Juga bertekad hanya akan berkahwin jika dipersetujui oleh anaknya Anas.

Sewaktu Rasulullah berhijrah ke Madinah, Anas bin Malik sudah berusia sepuluh tahun. Ummu Sulaim berkata kepada Rasulullah:

“Kebanyakan kaum Ansar lelaki dan perempuan, menghadiahkan sesuatu kepada tuan. Saya tidak punya apa-apa selain anak lelaki ini. Ambillah dia sebagai budak suruhan, supaya dia berkhidmat dan belajar dari tuan.”

Ummu Sulaim sebenarnya sangat berhajat anaknya Anas bin Malik menjadi sebaik-baik manusia. Berkat kesungguhan ibunya dan doa-doa Rasulullah, Anas bin Malik menjadi seorang alim yang banyak meriwayatkan hadis dan memberi fatwa. Ketika Anas bin Malik telah menjangkau usia dewasa, datanglah Abu Talhah melamar ibunya. Abu Talhah menawarkan mas kahwin yang tinggi, untuk menarik perhatian Ummu Sulaim. Namun ketika itu Abu Talhah masih lagi kufur.

Ummu sulaim yang begitu teguh pendirian dan mendalam kecintaanya kepada Islam dengan tegas menjawab:

“Wahai Abu Talhah! Bagaimana boleh menjadi isterimu kerana engkau masih kufur. Kau masih nmenyembah batu dan kayu. Aku tidak mengharapkan mahar yang tinggi. Aku hanya menerimamu setelah engkau memeluk Islam. Memadai keIslamanmu menjadi mahar paling mahal.”

Sekali lagi terbukti cinta dan kasih Ummu Sulaim hanya untuk Islam. Permintaan Ummu Sulaim begitu rupa menjadi tamparan hebat buat Abu Talhah. Tetapi apabila difikirkan semula dengan mendalam, Abu Talhah telah rela memberi persetujuan terhadap syarat yang diminta Ummu Sulaim. Abu Thalhah segera menyatakan persetujuanya kepada permintan Ummu Sulaim dan berharapan besar Ummu Sulaim akan menerimanya dengan senang hati.

Bagi Ummu Sulaim sendiri, beliau masih berpegang kepada janjinya inginkan persetujuan dari Anas bin Malik terlebih dahulu. Setelah Anas bin Malik mepersetujui ibunya berkahwin dengan Abu Talhah, barulah Ummu Sulaim menyatakan kesanggupannya menjadi isteri Abu Talhah. Mas kahwinnya cukup dengan Abu Talhah mengucapkan dua kalimah syahadah. Itulah mas kahwin termahal bagi Ummu Sulaim sebagai bukti cinta dan kasihnya hanya untuk Islam. Bagaimana jika hal demikian dibawa ke dalam kehidupan kita pada hari ini?

Memang ramai yang akan merasa aneh; bagaimana seorang perempuan rela berkahwin dengan mas kahwin semudah itu? Tiada emas, permata dan wang hantaran beribu-ribu juga pelamin bertingkat-tingkat. Berbanding dengan kebiasaan hari ini setiap majlis perkahwinan diraikan dalam majlis gilang gemilang dan besar-besaran. Namun kebahgian dalam rumah tangga Ummu Sulaim dan Abu Talhah telah diasaskan dengan kecintaan sepenuhnya untuk Islam. Abu Talhah sendiri tealh mengorbankan kekufurannya semata-mata mengharapkan beroleh kehidupan yang diredai Allah.

Segala pengorbanan mereka seisi keluarga yang diikhlaskan untuk Islam, tidak Allah sia-siakan. Mereka telah dikurniakan anak-anak yang soleh. Salah seorang diantaranya, Abdullah bin Abu Talhah.Abdullah pula beroleh anak lelaki bernama Ishaq bin Abdullah bin Abu Talhah yang merupakan tokoh ilmu fiqh yang terkenal. Terbukti segala pengorbanan demi kecintaan kepada Islam tidak sia-sia. Kini terpulang pula kepada kita bertindak menyesuaikan langkah dalam kehidupan untuk menepati yang Allah reda.

Wallahu'alam.

NIKMAT TERBESAR

Pemuda-pemudi Islam yang dikasihi kerana Allah,

Iman dan Islam telah kita maklumi merupakan nikmat terbesar yang Allah kurniakan. Iman mampu menghindarkan setiap diri muslim daripada perbuatan jahat dan dosa. Sama ada yang jelas kelihatan maupun tersembunyi. Iman juga yang meletakkan hidup muslim terikat dengan pengawasan Allah. Menyedari diri tidak dapat lari daripada ketentuan dan perhitungan Allah di yaumil akhir kelak.

Iman juga berfungsi selaku pengawas dan piawaian kepada diri mukmin. Memberi panduan sebelum melakukan sebarang perbuatan. Menghisabnya setelah berlaku sesuatu perbuatan. Mencelanya setelah tersasar dari keimanan. Iman seperti inilah yang telah mengawal Nabi Yusuf a.s sehingga mampu melawan desakan nafsu dan bisikan syaitan.

Padahal ketika digoda dan dirayu oleh Zulaikha, isteri Perdana Menteri ketika itu, iman yang dimilikinya mampu menepis setiap godaan dan rayuan. Sedangkan Nabi Yusuf ketika itu dalam usia remaja yang sangat mudah terpedaya.

Setiap kali dirayu oleh Zulaikha, Nabi Yusuf sentiasa menghindarinya dengan lafaz kata-kata, “Aku berlindung kepada Allah”.

Setelah gagal merayu Yusuf a.s secara lembut, Zulaikha mula mengancam dengan kasar. Dinyatakan oleh Zulaikha kepada kalangan wanita istana, “Aku telah menggoda Yusuf agar tunduk kepada kehendakku. Tapi dia tetap menolak. Akan aku penjarakan dia supaya termasuk golongan yang hina.”

Iman yang teguh membuat Yusuf tidak berganjak daripada prinsipnya dan terus-terusan berdoa, “Wahai Tuhanku, penjara lebih aku sukai daripada memenuhi ajakan perempuan-perempuan itu. Jika tidak Engkau hindarkan aku daripada tipu daya mereka, tentu aku akan cenderung untuk memenuhi ajakan mereka, dan tentulah aku termasuk orang-orang yang bodoh.”

Sehubungan dengan kekuatan iman mengawal tindakan, dapat juga kita jejaki pengajarannya melalui cebisan kisah yang menarik ini.

Seorang ulama sufi bernama Ibrahim Adham telah didatangi seorang lelaki yang terlalu lama melakukan berbagai-bagai maksiat yang berat.

Lelaki itu mengadu kepada Ibrahim Adham, “Aku seorang pendosa yang sukar dan tak mungkin dapat keluar dari lembah maksiat. Ajarlah aku sesuatu yang boleh menyelamatkan dan memberhentikan aku dari lembah maksiat.”

Ibrahim Adham menjawab,

“Kalau kamu boleh berpegang dengan lima perkara ini, nescaya kamu dijauhkan dari dosa dan maksiat:

  1. Jika akan melakukan maksiat, cari jalan Allah tidak melihatmu.
  2. Jika akan membuat dosa, jangan sesekali makan rezeki Allah.
  3. Jika masih berbuat dosa, jangan tinggal di bumi Allah lagi.
  4. Jika malaikat maut datang mencabut nyawa sebelum taubat,

tolaklah dia dan jangan biarkan nyawa kamu dicabut.

  1. Jika tiba-tiba malaikat maut mencabut nyawamu

ketika melakukan dosa dan kemudian malaikat Malik

akan memasukkan kamu ke neraka, mintalah hidup lagi

untuk bertaubat menampal dosa.”

Orang itu berubah wajah menjadi pucat, terlalu takut dan menginsafi dosa-dosanya.

Sejak hari itu, orang-orang yang mengenalinya, mendapati lelaki itu menjadi ahli ibadah yang terhindar dari perbuatan-perbuatan dosa.

Begitulah hakikat iman yang perlu sentiasa disuburkan. Ianya akan menjadi pengawal kuat dan umpama cahaya menerangi semua sudut hidup kita. Hinggalah terbit hubungan dan ikatan yang kuat dengan Allah. Ini juga merupakan ciri-ciri hero yang akan menambah kemakmuran hidup insan.