UMMU ANAS

Jalan-jalan yang kulalui...

SEBARKAN SALAM

Pemuda-pemudi Islam harapan!,
Sentiasalah menyedari maksud firman Allah dalam hadis qudsi;
Kecintaanku hanya untuk orang-orang yang saling menyintai, saling menghubungkan silaturrahim dan saling berkorban kerana Ku. Orang-orang yang menyintai keranaKu berada di atas mimbar-mimbar cahaya. Para nabi, sahabat dan syuhada merasa cemburu terhadap mereka”.(HR Ibnu Hibban dan lain-lain).

Begitulah ganjaran yang bakal diperolehi dari persaudaraan Islam sejati yang dibina di atas iman dan taqwa. Disuburkan pula dengan suasana yang baik (biah solehah). Alangkah besarnya bekalan yang didapati oleh seseorang itu dalam persaudaraan kerana Allah. Mereka hidup bahagia dalam suasana saling bekerjasama dan dilimpahi kasih-sayang Allah. Juga beroleh keampunan dan keredhaan-Nya.

Islam sangat mengambil berat tentang kelangsungan persaudaraan Islam, hinggakan ianya merupakan perkara utama yang Rasulullah SAW selesaikan sewaktu hijrah baginda ke Madinah. Setelah menanamkan iman mendalam kepada setiap muslim mukmin, Rasulullah mempersaudarakan mereka dengan ikatan persaudaran Islam (ukhwah Islamiah).

Anak-anakku!
Ukhwah Islamiah ini sifat keteguhannya juga sepertimana keimanan, ada masa kuat, ada masa lemah. Untuk mengekalkan fungsinya, wajarlah sentiasa disuburkan. Sehubungan ini Rasulullah SAW ada bersabda;

Demi Allah yang jiwaku berada di tanganNya, kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu saling mencintai. Mahukah kutunjukkan amalan yang apabila kamu lakukan kamu akan saling mencintai? Sebarkanlah salam sesamamu”.

Dalam hal ini, SEBARKAN SALAM dapat dijelas dengan tiga pengertian;

· Pertama: Ucapan salam bermaksud cinta dan kasih sayang. Apabila menyambut saudara muslim, tunjukkanlah wajah ceria. Hulurkan tangan dengan hangat dan penuh rasa kasih-sayang. Buang rasa berprasangka. Lebih segar dengan meluahkan kata-kata; ‘saudaraku, aku sangat mengasihimu’. Dijawab pula dengan berkata; ‘Semoga Allah mencintaimu yang demi Dia kamu mencintaiku’ Bukankah suasana begini sungguh indah!. Ianya menjadi limpahan kasih dan tautan hati. Akan harum mewangi kehidupan insan dalam redha Ilahi.

· Kedua: Ucapan salam bermaksud memberi salam kepada saudaramu pada awal pertemuan. Hal ini membuat dia merasa aman dan tenang kerana kamu berada bersamanya untuk menyenangkan dan membahagiakannya. Dengan salam bererti kamu tidak akan menyakiti dan membahayakannya. Ia juga bermakna tidak akan berdusta, berbuat jahat, mencaci dan berburuk sangka kepadanya.

· Ketiga: Ucapan salam itu juga bermaksud memberi banyak keberkatan dan kebaikan kepada saudaramu. Memberi jaminan untuk hanya membicarakan yang baik-baik sahaja. Kebaikan tersebut sentiasa diiringi keberkatan dari AllahSWT.


Pemuda-pemudi Harapan!
Bersungguh-sungguhlah berusaha untuk beroleh kedudukan yang telah Allah janjikan…
“Di antara hamba-hamba Allah ada manusia yang tidak termasuk para Nabi dan juga para syuhada’, tetapi pada hari akhirat para nabi dan syuhada’ cemburu kerana kedudukan mereka di sisi Allah”.
Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, beritahu kami siapakah mereka?”.
Rasulullah menjawab; “Mereka adalah orang-orang yang saling mencintai kerana Allah dan bukan berdasarkan hubungan keluarga dan bukan kerana harta yang mereka saling berikan”.
“Demi Allah, muka mereka itu bercahaya. Mereka berada di atas cahaya. Tidak merasa takut ketika orang lain merasa takut. Tidak berdukacita pada saat orang lain berdukacita”.
Kemudian Rasulullah membacakan firman Allah dalam surah Yunus ayat 62: “Ingatlah, sesungguhnya wali-wali Allah tidak merasa khuatir dan tidak pula bersedih hati”. (HR Abu Daud, Nasai dan Ibnu Hibban)


0 ulasan: