UMMU ANAS

Jalan-jalan yang kulalui...

KHUSUS BUAT KALIAN

Barisan Pemuda-Pemudi Harapan...!


Dengan izin dan penyusunan-Nya jua,
ibu ziarahi hati kalian dengan membawa bingkisan istimewa ini....,
memandangkan kebelakangan ini hadir beberapa persoalan khusus dari kalian berkaitan isu pergaulan remaja hari ini.

Ada juga di antara persoalan tersebut bagaikan perkara baru bagi ibu..., dalam menjawabnya ibu tidak terus menbicarakan isu tersebut, tetapi ibu jelaskan secara umum dan berkaitan isu pokok yg berpunca dari ikatan hati terhadap Yang Maha Pencipta. Selepas ini, ibu harap bagi sebarang isu berbangkit dan perlu kita bincangkan dengan lebih terperinci, sebaiknya kita kongsikan di dalam kotak komen. Dengan ini mungkin sesiapa lain yang sudi berkongsi pendapat, sangat dihargai...

Mari kita mulakan penelitian kita...


Maha Suci Allah yang menjuruskan hati kita semua diatas landasan iman dan Islam.

Anak-anakku, marilah kita mulakan dengan doa:

“Ya Allah! Kami terjaga di pagi hari dalam fitrah Islam dan kalimat ikhlas juga dalam agama nabi kami Muhammad SAW. Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati kami di atas agama-Mu yang benar. Maha Suci Engkau ya Allah dan segala puji bagi-Mu. Kami bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, kami memohon ampun dan bertaubat kepada-Mu.”

Pemudi-pemudi Islam yang gigih memantapkan iman,

Kini kalian telah berada di barisan pewaris muda yang semestinya memulai peranan mencorakkan warna-warna kegemilangan generasi mendatang. Kalian sangat diharapkan meneruskan segala kekuatan generasi silam yang telah mewariskan penerusan perjuangan. Hindari kelemahan yang akan membawa kepincangan yang merugikan. Sewajarnya kedewasaan usia kalian terserlah bersama kedewasaan iman.

Anak-anakku sedarilah!

Seiring dengan usaha kalian membina kekuatan iman bersulam taqwa, wujud pula penghasut paling bahaya iaitu syaitan! Ia tidak pernah berputus asa membisikkan keraguan ke dalam hati kita. Di samping mengaburi mata kita dengan perdayaannya.

Menjaga Pandangan

Ingatlah firman Allah dalam surah An-Nur ayat 30-31,

“Katakanlah kepada orang lelaki beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya. Yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat. Katakan kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang nampak daripadanya.”

Pemuda-pemudi Islam sejati!

Sesungguhnya pengaruh penglihatan itu sangat kuat. Ia dikaitkan dengan desakan nafsu. Lantaran itu Rasulullah SAW mengumpamakan pandangan mata seperti anak panah beracun iblis untuk menggoda manusia. Setiap masa pandangan mata mesti dijaga. Sama ada terhadap mereka yang menutup aurat maupun yang tidak menutup aurat.

Telah berlaku di zaman Rasulullah SAW, ketika Al-Fadhl bin Abas r.a menunggang unta Rasulullah dalam perjalanan dari Muzdhalifah ke Mina, mereka bertembung dengan beberapa wanita yang menaiki unta. Al-Fadhl memandang ke arah wanita itu lalu Rasulullah memegang kepala Al-Fadhl dan memalingkannya kearah lain.

Begitu sekali larangan yang Rasulullah maksudkan. Jika pandangan itu dibolehkan tanpa batasan, sudah tentu Rasulullah biarkan saja perlakuan Al-Fadhl.

Rasulullah SAW juga pernah bersabda kepada Saydina Ali,

“Wahai Ali, janganlah engkau susuli satu pandangan dengan satu pandangan lagi, kerana yang pertama menjadi bahagianmu dan yang kedua bukan lagi menjadi bahagianmu (dosa atasmu).” (HR Ahmad, Al-Tirmidzi dan Abu Daud)

Pemuda-pemudi harapan yang dididik iman dan Islam!

Sepanjang masa kita berhadapan dengan persekitaran yang mengancam ubudiyah dan ketaqwaan. Tambahan wujud pandangan-pandangan liar yang tidak dikawal. Keadaan ini boleh menjerumuskan setiap diri kepada hal-hal yang membinasakan. Nauzubillah!

Ingatlah selalu,

Jika mata sentiasa dikawal, sudah tentu hati akan jadi tenang. Mudahlah melaksanakan ketaatan dan beribadah kepada Allah. Sebaliknya, mata yang dibiarkan itu akan mengotori jiwa dan merosakkan hati hingga menjerumuskan kepada kemungkaran. Nauzubillah!

Batasi Pergaulan

Menurut Ibnu Abas, kedudukan syaitan dalam diri orang laki-laki itu ada tiga tempat iaitu:

1. pada pandangannya,

2. pada hatinya,

3. pada ingatannya.


Manakala kedudukan syaitan dalam diri wanita juga ada tiga iaitu;

1. pada lirikan matanya,

2. pada hatinya,

3. pada kelemahannya.

Rasulullah ketika ditanya mengenai pandangan yang tidak disengajakan atau secara tiba-tiba, baginda memerintahkan supaya mengalih pandangan dan mengelak daripada mengulanginya lagi. Kesan pandangan kedua akan lebih buruk kerana iblis mengambil kesempatan menambahkan racun hasutannya.

Rasulullah juga turut mengingatkan bahawa, pandangan mata itu

laksana anak panah iblis. Barang siapa menahan pandangannya dari keindahan wanita, maka Allah mewariskan kelazatan di dalam hatinya yang dia dapat rasakan hingga dia bertemu Allah kelak.

Batasi Pergaulan

Selama ini dalam pergaulan kita sesama handai taulan dan karib kerabat dipenuhi kemesraan, murah dengan senyuman, saling bersalaman dan bermaafan serta lembut dalam tutur kata. Namun pada sudut lain, syariat Islam meletakkan batas pergaulan yang ketat diantara lelaki dan wanita yang bukan muhrim. Misalnya, senyum dan bertegur sapa tidak boleh berlebihan. Berhati-hatilah ketika melemparkan senyuman, kerana senyuman wanita kepada lelaki bukan muhrim bukan dikira sedekah tetapi pendorong kepada perlakuan sumbang. Hal ini sangat perlu diberi perhatian dan kawalan. Jelingan dan kenyitan mata akan mempelawa hati mendorong perlakuan lebih berani. Berpegang tangan dan berdua-duaan di tempat terang dan juga sunyi boleh mengundang berlakunya maksiat. Perkara sedemikian perlu pengertian dan kefahaman jelas, supaya orang lain tidak terdorong untuk turut melaku dosa.

Dengan batas-batas pergaulan tersebut kita dapat mengawal diri daripada perlakuan yang memalukan dan membahayakan kehormatan. Pergaulan yang tidak dijaga akan menimbulkan fitnah seperti pandangan buruk dan rasa cemburu orang yang memandang. Kemesraan antara seorang lelaki dan wanita bukan muhrim akan diambil peluang oleh syaitan untuk menjerumuskan kalian kepada perbuatan sumbang.

Dari itu, sama sekali sewajarnya sentiasa sebati dalam ingatan kita, wanita dan lelaki bukan muhrim tidak boleh bergaul bebas. Jika berdua-duaan di tempat sunyi dan tersembunyi akan mengundang pihak ketiga iaitu syaitan. Di sini syaitan berpeluang membisikkan kata-kata jahat. Justeru Islam telah mengatur sebaik-baik batasan supaya jangan timbul bibit-bibit yang mendorong kepada perlakuan sumbang dan zina.

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud memberi penjelasan, bahawa dalam semua bahagian anggota anak Adam ada bahagiannya dari zina. Dia mengetahui yang demikian itu dan tanpa dimungkiri:

  • Mata itu berupaya berzina dan zinanya adalah pandangan.
  • Lidah itu berupaya berzina dan zinanya adalah perkataan.
  • Kaki itu berupaya berzina dan zina adalah ayunan langkah.
  • Tangan itu mampu berzina dan zinanya adalah tangkapan keras.
  • Hati itu berupaya berkeinginan dan berangan-angan. Sedangkan kemaluan membenarkan atau mendustakan yang demikian itu.” (HR Al-Bukhari, Muslim, An-Nasa’i dan Abu Daud)

Waspadalah anak-anakku,

Tidak ada istilah “ringan-ringan” dalam soal dosa. Setiap perbuatan dosa adalah berat di sisi Allah. Dosa kecil yang diulang-ulang akan bertompok menjadi besar.

Untuk itu renungilah syair Arab ini:

Betapa buruk pemuda

yang memiliki pekerti mengorbankan adab

kerana nafsu sendiri,

kehinaan dituruti, padahal diri mengetahui

kehormatan tercemar

dan kehinaan disenangi.

Wahai kedua mata,

kau nikmati pandangan

lalu kau susupkan kepahitan ke dalam hati

hatilah yang memaksakan kehendaknya,

kerana hati dan mata tidak tunduk kepada Pencipta!

***Ibu sangat2 menunggu respon dan perkongsian pendapat dari kalian...

SOLAT BEKALAN SEWAKTU SEPI


Pemuda-pemudi Islam Harapan!

Telah dimaklumi bahawa solat fardhu lima waktu sehari semalam adalah tiang agama Islam. Setiap muslim yang mendirikannya bermakna dia telah mendirikan agama dan barangsiapa yang meninggalkannya bererti meruntuhkan agamanya. Solat juga merupakan amalan paling afdal dan paling agung menepati sabda Rasulullah s.a.w, seperti yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas’ud r.a: “Aku bertanya kepada Rasulullah s.a.w ; Apakah amalan paling afdal/utama? Baginda menjawab; Solat (sembahyang) pada waktunya”.


Dengan mengerjakan solat tepat pada waktu yang ditentukan akan meletakan diri setiap muslim sentiasa berhubung terus kepada Allah. Juga sentiasa di dalam rahmat dan keredhaan Allah kerana dengan bersolat seseorang hamba diampuni dosa dan kesalahannya. Perhatikan dengan teliti maksud sabda Rasulullah s.a.w;

“Apakah pandangan kamu, sekiranya ada sebuah sungai di hadapan rumah salah seorang kamu, lalu dia mandi di dalamnya setiap harisebanyak lima kali, apakah masih lekat sebarang kotoran pada tubuhnya?. Para sahabat menjawab; Tidak akan ada lagi sebarang kotoran. Kata baginda lagi; Begitulah perumpamaan bagi solat lima waktu, Allah menghapuskan segala kesalahan hambaNya”. (HR Abu Hurairah r.a.)


Daripada Uthman bin Affan r.a katanya; “Aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak ada seorang muslim yang menunaikan solat fardhu, lalu dia memperelokkan wuduknya, khusyuknya dan ruku’nya melainkan ia menjadi kafarah(penghapus dosa) bagi dosanya sebelum itu selagi mana dia tidak melakukan dosa besar dan ini adalah untuk selama-lamanya”.


Anak-anakku yang gigih membersihkan jiwa…,
Pada hakikatnya dalam setiap ibadah yang diperintahkan ke atas setiap muslim, terkandung banyak keistimewaan yang dapat dijadikan bekalan mengatasi berbagai rintangan hidup.Di dalam ibadah solat itu sendiri terkandung hikmah yang perlu kita teliti satu persatu, antaranya:

1. Solat umpama jambatan hati yang menghubungkan kita dengan Allah. Kita menghampirkan diri dengan Allah dalam solat dengan harapan memohon hidayah peningkatan iman.Dalam solat kita dapat meluahkan segala penanggungan dan dapat pula bermunajat. Dengan itu hilanglah segala kerunsingan.

2. Solat menjadi sumber yang mampu mengalirkan tenaga yang sentiasa baru ke dalam jiwa. Pembahagian lima waktu solat fardhu membolehkan kita terus menerus beroleh bekalan baru pada setiap suasana; aman damai, sibuk, sihat maupun sakit. Di mana jua kita berada meskipun dalam perjalanan dan bermusafir.

3. Apabila kita mulai berdiri untuk menunaikan solat dengan khusyuk dan rendah diri kepada Allah, jasad dan akal kita mendapat kerehatan dan bebas dari kesibukan dunia. Jiwa kita pula bertambah tenang setiap kali membaca ayat-ayat Allah dalam setiap rakaat solat. Hati juga menjadi tenteram setelah memohon ampun dari Allah di hujung solat.

4. Setiap muslim yang menunaikan solat dengan hati yang bersih dan ikhlas semata-mata kerana Allah, akan dilimpahi nur, hidayah, sakinah dan rahmat serta kesejahteraan. Hati menjadi tabah dan teguh menghadapi sebarang cabaran hidup. Solatnya menjadi perisai menghadapi fitnah, kemungkaran, hasutan syaitan juga desakan nafsu. Dia sentiasa merasai Allah bersama-samanya di mana jua berada.

5. Setiap kali kita ruku’ dan sujud di dalam solat, kita berada pada situasi mengagungkan serta memuliakan Allah. Setiap mukmin hanya tunduk dan patuh kepada kekuasaan Allah. Sentiasa pasrah kepada Allah dan tidak takut kepada sesiapa pun. Sewaktu sujud, hamba berada paling hampir dengan Tuhannya dan merasai suasana penuh kemesraan.

6. Apabila duduk tasyahhud, kita bersimpuh penuh pasrah. Kemudiannya kita berdoa memohon diperkenankan Allah segala permintaan kita. Selesai solat kita keluar menghadapi urusan hidup dengan jiwa yang tenang dan tenteram. Juga jasad yang sihat dan segar.

7. Dengan terus menerus mendirikan solat kita merasa baru saja berbicara dan berdiri di hadapan Allah, dan akan menghadapNya lagi di waktu solat berikutnya. Dengan sentiasa memelihara solat tepat pada waktunya, kita juga sentiasa bernaung di bawah peliharaan Allah. Hampir dengan Allah dan terpelihara dari gangguan syaitan. Keadaan sedemikian memberi dorongan yang kuat untuk kita sentiasa tunduk dan patuh serta bertawakkal kepada Allah.


Begitulah anak-anakku,
Sebahagian daripada bekalan yang terkandung di dalam solat lima waktu yang sangat kita hajatkan untuk menyucikan jiwa, menepis tarikan duniawi dan menghindari segala penyelewengan.

Rasulullah s.a.w sendiri tatkala menghadapi sesuatu masalah, baginda terus menunaikan solat sunat. Dengan cara itu baginda memperoleh kedamaian,ketenangan dan penyelesaian. Baginda juga sangat menggalakkan umatnya supaya sentiasa melakukan qiyamullail (ibadah malam) dengan melakukan solat-solat sunat. Juga menjadi kebiasaan baginda memanjangkan waktu sujudnya di dalam solat tahajjud.

Sabda Rasulullah s.a.w: “Seorang hamba itu akan lebih hampirkepada Tuhannya di kala dia sujud”.
Di sinilah letaknya kedudukan paling tinggi seorang hamba Allah; apabila dia benar-benar hampir dengan Tuhannya. Akan dirasai perhambaan hakiki dengan merendahkan diri semata-mata kerana Allah.


Pemuda-pemudi Islam yang diharapkan menjadi sebaik-baik insan yang membawa kebaikan…,
Perhatikanlah dengan baik pesanan Rasulullah s.a.w;
“Tunaikanlah sembahyang dua rakaat dalam kegelapan malam, demi menghadapi kesunyian kubur”.
Berkaitan dengan pesanan ini Rasulullah s.a.w juga bersabda;
“Orang yang mencerahkan malamnya dengan ibadah dan patuh kepada Allah, nescaya Allah akan menerangkan kuburnya dengan rahmat dan kurniaan”.

Rasulullah s.a.w juga turut menjelaskan hubungan kubur dengan manusia;
“Kubur adalah anak tangga pertama ke akhirat. Jika seseorang boleh selamat dari siksanya, maka peringkat selepas itu akan lebih mudah. Tetapi kalau dia tidak selamat, maka apa yang akan dihadapinya selepas itu lebih payah”.


Pemuda-pemudi Islam sejati!
Perteguhkanlah keyakinan dan kesungguhan kalian menghimpun bekalan yang banyak yang terkandung dalam ibadah solat; merangkumi yang wajib dan sunat. Perkemaskan perlaksanaan solat-solatmu untuk menambahbaik bekalan serta ganjaran yang Allah sediakan.Perbanyakkan solat-solat sunat, terutama diwaktu tengah malam. Supaya dengannya kita mampu meraih ganjaran yang dapat melepaskan kita dari siksaan kubur yang sangat gelap lagi sepi.

Untuk hari-hari yang sedang kita hadapi, bekalan solat itu hendaklah kita gunakan sebaik-baiknya dalam rangka mentaati titah perintah Allah serta menjauhi segala laranganNya. Kita benar-benar mengharapkan kejayaan di dunia serta kejayaan di akhirat. Justru itu kita mestilah sentiasa saling memperingati kepada kebenaran dengan kesabaran. Juga semoga hakikat dan fungsi bekalan yang kita himpun benar-benar terlaksana dalam praktik hidup sepertimana maksud firman Allah; “Wahai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar”. (Q.S.Al-Baqarah:153)


PILIHAN MENEPATI SYARAKPilihan Menepati Syarak

Ikuti dengan teliti perbualan berikut, untuk kita menilai bagaimana membuat pilihan pakaian dalam rangka menepati syarak.

Ain: Mari kita ke gerai di hujung tu Syikin. Nampak banyak tergantung bermacam-macam jenis tudung.

Syikin: Yalah saya pun nak beli tudung. Harap-harap ada yang sesuai. Jom ke sana!

Syikin: Tudung-tudung ni memang banyak dan bermacam-macam warna. Tapi kita mesti hati-hati pilih. Takut nanti tak menepati syarak menutup aurat.

Ain: Yang warna hijau muda ni nampak lebar dan labuh tapi tipis kainnya. Nanti bila dipakai nampak jarang pula.

Syikin: Yalah kalau tipis dan masih nampak bahagian dalam, tu macam tak pakai tudung. Tak boleh gitu Ain. Ni yang kita kena hati-hati.

Ain: Islam tidak menentukan warna apa yang mesti kita pakaikan?

Syikin: Soal warna, Islam membolehkan kita pilih ikut kesesuaian dan kebiasaan umum. Asal saja tidak keterlaluan dan menarik perhatian. Ada sesetengah orang lelaki yang ada penyakit dalam hati dan bernafsu ganjil boleh membahayakan bila terlihat wanita memakai warna yang mengancam.

Ain: Sampai gitu sekali! Bahaya tu…Patutlah dalam Islan wanita diwajibkan menutup aurat.

Syikin: Betul Ain, bukan saja untuk menjaga kehormatan wanita, malahan pandangan mata lelaki juga terpelihara. Tidaklah nanti lelaki terdorong melakukan dosa.

Liyana: Amboi asyik betul kamu berdua ni…banyak beli baju ke?

Ain: Eh…Liyana, nak beli tudung juga?

Liyana: Saya nak beli baju…terlanjur dah ada jual banyak. Taklah nanti bila hampir nak raya, berebut-rebut nak beli.

Syikin: Kalau gitu, saya pun nak cuba fesyen yang agak sesuai…Ain, Liyana, awak berdua tolonglah saya pilih yang patut.

Liyana: Kenalah pilih yang tak menjolok mata. Walaupun disebut busana muslimah dengan tudungnya sekali, kena pilih betu-betul…tepat seperti yang Islam gariskan.

Ain: Kita kena pakai jubah je ke Liyana?

Liyana: Taklah gitu, Islam tidak menetapkan fesyen apa yang perlu kita pilih. Yang dikira menutup aurat itu bila terlindung bentuk badan. Tak kiralah fesyen apapun. Jubah atau baju kurung. Atau apa nama sekalipun dikira menutup aurat bila seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan ditutup. Yang penting tidak jarang dan melekat ketat, menampakkan susuk badan.

Sabda Rasulullah SAW, dari Aisyah r.a: “Wahai Asma’ seseorang wanita itu apabila telah baligh, maka seluruh tubuhnya tidak boleh dilihat melainkan ini dan ini (Rasulullah mengisyaratkan muka dan tapak tangan).” (HR Abu Daud).

Syikin: Macam saya ni sesuai pakai baju kurung yang bercorak kecil dan berwarna lembut…Tak mengapakan? Bukannya nampak menarik sangat kan?

Ain: Tu tak mengapa Syikin. Islam pun menyuruh kita supaya nampak bersih, kemas dan rapi. Kalau nampak berserabut, nanti memburukkan imej Islam pula. Kita diharuskan berhias secara sederhana tapi tidaklah keterlaluan.

Sabda Rasulullah SAW,

“Allah itu cantik dan suka yang cantik. Dia bersih dan suka yang bersih.”

Liyana: Tengok ni, kalau jubah yang biru muda ni nampak kemas dan sesuai dengan saya kan Syikin, Ain?

Ain: Yalah Liyana…cantik juga dan nampak formal pula. Sesuai untuk awak yang dah mula bekerja.

Syikin: Betul tu Liyana, awak pun mampu dengan harganya. Patut sangat pilih yang berpadanan dengan kemampuan, sebagai mensyukuri dan memanfaatkan rezeki yang Allah beri.

Ain: Macam kami yang masih menuntut lagi ni kenalah berjimat-cermat. Kalau mampu, elok beli baju yang bagus. Tidaklah sampai orang mengaibkan kita.

Liyana: Nampaknya dah cukup yang kita pilih-pilih ni Ain, Syikin. Pilih baju dan tudung pun ambil masa lama juga.

Ain: Ya Liyana, tapi tak apa, teliti dan berhati-hati tu baik supaya apa yang kita buat jadi contoh yang baik juga.

Syikin: Betul Ain, wanita yang menutup aurat mesti faham ini tuntutan Islam yang wajib. Bukan sekadar mengikut trend dan fesyen. Kita mesti jaga akhlak dan peribadi supaya tidak menjatuhkan imej Islam.

Ibnu Taimiyah pernah berkata,

“Asas kebahagiaan wanita dalam agama dan dunianya ialah berpada-pada dan sederhana. Inilah keadaan sebenar bagi wanita Islam yang faham tuntutan Islam. Lantas pakaiannya bersih, cantik, teratur dan sesuai menepati syarat yang menunjukkan dia mensyukuri nikmat Allah tanpa berlebihan dan bermegah-megah.”

Akhirnya pemuda-pemudi Islam yang gigih mengukuhkan iman,

Sentiasalah menyedari hakikat yang Rasulullah SAW maksudkan dalam sabda-Nya,

“Ada tiga perkara yang menyelamatkan dan tiga perkara yang merosakkan. Tiga perkara yang menyelamatkan adalah: Taqwa kepada Allah di saat terang-terangan dan sembunyi, bersikap adil tatkala marah dan redha, dan kesederhanaan di saat miskin dan kaya.

Tiga perkara yang merosakkan adalah: Kekikiran yang berlebihan, hawa nafsu yang disenangi, dan ketakjuban seseorang terhadap dirinya sendiri.”